Månadsbrev – Kosmo Hässelgården

Tiden går alldeles för fort och här på Hässelgården har hösten ’rullat på ’ och vi med den. Om vi tittar tillbaka på hösten hade all personal i september två trevliga och givande planeringsdagar där vi hade möjlighet att diskutera både vardagliga stötestenar och möjligheter för utveckling i verksamheten. Vi inspirerades även av Stockholms Improvisationsteater som är experter på att ’lyfta och vrida’ en verksamhets vardagsinnehåll med humor som redskap och allvar som underton. Det var både roligt, inspirerande och givande för vårt vidare utvecklingsarbete.

All personal har även genomgått basala hygienrutiner och en basutbildning i demensvård som kallas för Demens ABC, finns på internet och har utarbetats av Demens Centrum. Den basen kommer vi att bygga vidare på även nästa år. Personalen har även

Vi har också haft studiegrupper i Kontaktmannaskap, en viktig grund i verksamheten, som vi fortsätter med i det nya året.

I oktober firade vi bland annat ’kanelbullens dag’ den 4 oktober och njöt av kaneldoften i hela huset och smaken av varma purfärska kanelbullar till kaffet; ja då kändes det som en oändlighet till julen – och nu står den inför dörren!! Det har gått fort men det är härligt!!  Vi firade även alla helgonens dag i oktober.

Efter tiden som ’vår’ operasångare var här, från juli  fram till mitten av oktober, har vi istället haft besök av en omtyckt musiker från Hässelby Strands Kyrka, som både sjunger vackra psalmer men också kan ’dra’ en Elvis Presly låt. Bägge delar har varit uppskattat!!

Till advent tog vi fram ljusstakar & stjärnor och har succesivt dekorerat inför julen. Vi bakade även lussekatter med våra kära boende vilket skapade ännu mer julstämning här på hässelgården. 

På vån 4 har äldrepedagog Karin arbetat med ett mini projekt på tema: jul; med fokus på måltidssituationen, meningsfullhet i vardagen och den fysiska miljön på avdelningen.

Dagen efter Lucia fick vi besök av ett trevligt Luciatåg. Det var en grupp från åk 3 i närliggande Loviselundsskolan som, tillsammans med sin musiklärare, sjöng ett par gånger i huset så alla boende hade möjlighet att se och höra. Det var mycket uppskattat och de var både lucia, tärnor, stjärngossar, pepparkaksgummor och till och med en sockerbagare!! Det var härliga luciamelodier som klingade i huset.

Sist men inte minst vill vi tacka alla anhöriga som hade möjlighet att vara med på julfesten den 16 december. Det var jätte trevligt att vi fick möjlighet att träffa er och tillsammans hade vi jätte trevligt julmiddag.

 Julen kommer att firas på respektive avdelning, och vi hoppas det blir en trevlig och fridfull jul.
Jag vill nu säga tack för det här året och önska er alla en:

 

Riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!!

Hälsningar

Firouzeh med personal