Månadsbrev – Kosmo Hässelgården

’Sommaren är kort’…..sjunger Thomas Ledin…. Och nu har vi redan passerat en varm och skön Brittsommar i början av oktober.

För att blicka tillbaka på sommaren som i juli bjöd på regn den ena dagen efter den andra, men kompenserades med härliga sensommardagar under augusti månad.

 Här på Hässelgården kändes det bra att på sensommaren äntligen kunna sitta ute mer och njuta av den fina innergården.

Hela sommarperioden, från slutet av juni och 9 veckor framåt (i treveckorsperioder) har huset haft sommararbetande ungdommar, två på varje avdelning som promenerat med boende, läst högt i tidningar eller lättlästa böcker, lyssnat på musik, fikat och samtalat, gjort manikyr, löst korsord tillsammans, deltagit i ’pedagogiska måltider’, hjälpt till vid aktiviteter och underhållning mm.

Ungdommarna har haft möjlighet att göra det som i den ordinarie verksamheten kallas  ’det lilla extra’.

Vi gjorde också ’safta & sylta projekt’.

På en avdelning gick vi tillsammans med boende ut och plockade fläderblommor och sen gjorde de tillsammans flädersaft som sedan kom till användning på avdelningen. Under den sista perioden i augusti gjordes sylt på alla fem avdelningar av jordgubbar, blåbär och hallon. Det var mycket uppskattat att få ’riktig sylt’ till morgon gröten eller filmjölken!

Vi har under regnmånaden juli utnyttjat ruskvädret med att läsa lättlästa böcker som passar bra att läsa högt ur. Det har varit olika böcker på respektive avdelning och det har varit intresse från många att lyssna. Det har också resulterat i fina samtal om egna erfarenheter med koppling till det vi läst.

I juli startade Operasångare Göran Enegård, som under ett kvartal är anställd i Kosmo och alternerar på alla Kosmo’s boenden i Stockholmsområdet med sång & musik. Göran är hos oss var 14 dag/ torsdagar ojämna veckor och spelar på balkongerna eller i dagrummet på den avdelning som är aviserat runt om i huset.

Vårdhunden Ludwig är också tillbaka igen efter semesternJ!! Han och matte Anneli kommer som vanligt en gång/ månad och går runt på alla avdelningar i huset och ’pratar’ och ’gosar’ med boende.

Måndagscafé kommer nu att vara våningsvis. Äldrepedagog, Karin deltar på den våning där vi ’annnonserar Måndagscafé’, men då intresset dalat att gå från sin egen våning till den som har caféet prövar vi nu Måndagscafé på respektive våning som personalen själva ordnar. För den som önskar miljöombyte är det alltid öppet för att komma till ’annonserad Måndagscafé våning’. 

Ja, så är vi redan inne i oktober och den första frost har vi sett på taken samtidigt som med klara och kyla dagar.  

Nu tittar vi framåt och arbetar för att ha det bra inomhus. Vår sjukgymnast har tex startat sittgympa grupper som är populärt och välbesökt och varje avdelning ordnar det bra och trevligt på sin respektive avdelning och så planerar vi nu för resten av året

Med oktoberhälsningar

Firouzeh  med personal